Мебели от палети: 85+ идеи за дома, градината и офиса

71

В последно време все повече и повече започва да се цени функционалното съчетание от практичност и естетика у една мебел. Независимо дали обзавеждате дома, офиса или се просто искате да освежите наличното пространство, то със сигурност се оглеждате за мебели, които да бъдат лесно съчетаеми едни с други, да бъдат свежи, стилни и не на последно място – лесни за поддръжка.

В тази статия ще ви разкажем за практично, дизайнерско и екологично решение в интериорния дизайн – обзавеждането с мебели от дървени палети. Вероятно сте забелязали, че на пазара се появиха фирми, предлагащи изработка и продажба на този тип мебели, но ако трябва да бъдем точни – мебелите от палети са лесни за изработка в „полеви“ условия, като не е нужно да притежавате свидетелство за майстор дърводелец.

Мебелите от палети са нестандартно решение за обзавеждане на дома и офиса, тъй като позволяват разнообразни модификации, декорации, а и ако трябва да бъдем честни – дървените мебели са и ще бъдат винаги на мода!

Какво представляват дървените палети?

В основната си функция дървените палети представляват средство за товарене,  пренасяне и разтоварване на различен тип стока. Изработват се от евтина дървесина (често и рециклирана такава), но за сметка на това много здрава – в общия случай от бор. Целта е да се произведат издържливи плоскости, които да гарантират продължителната експлоатация в товаро-разтоварителната дейност.

Товарът се опакова и вакумира, поставя се върху палета, която може да се мести с помощта на мотокар от едно място на друго. Палетата улеснява процеса по транспорт, като често след финално разтоварване на пренасяните материали фирмите изхвърлят палетите, тъй като вече не са им нужни.

След употребяването им по основно предназначение могат да се развият няколко сценария – палетите да бъдат върнати за рециклиране или повторна употреба; да бъдат използвани като дърва за огрев, или да позволите на въображението ви да се развихри и да ги превърнете в част от интериора на вашия дом!

Защо да заложите на дървени мебели от палети?

Ще изброим вкратце предимствата на мебелите от дървени палети:

  • Практични мебели с широка приложимост;
  • Лесни за изработване;
  • Нискобюджетно решение;
  • Оригинални мебели, които ви дават възможнст за проява на креативност, сръчност и артистизъм при тяхната изработка;
  • Изработени от екологично чисти материали, безвредни за природата и хората.

Мебелите от дървени палети са лесни за направа в няколко стъпки – изрязвате, сглобявате, минавате с шкурка и малко лак. За повече настроение, можете да боядисате вашата мебел с безвредни бои и цветове по ваш вкус. В комбинация с малко тапицерия и възглавнички, стъклен плот или колелца мебелите ви ще добият завършен вид.

В допълнение можете да декорирате с цветно фолио, различни орнаменти, камъчета, цветя, надписи или рисунки. По този начин вашето обзавеждане ще добие уникален, бутиков стил, на който ще се радвате дълго време.

Какви мебели можете да изработим от дървени палети?

Мебелите от дървени палети имат широко приложение: изработете сами уютни и свежи мебели за дома; изненадайте с интересен и елегантен стил в офиса; оборудвайте се с оригинална градинска мебел или заложете на нестандартно арт решение за мебелите във вашето заведение.

От дървени палети имате възможност да сътворите почти всичко – като се започне от стол или диван за кухнята и се стигне до бебешко легло, специален кът за книги или шкафчета за обувки или закачалки за дрехи.

Мебели за дома

Какво ново можете да направите за вашия дом? Ако трябва да отговорим съвсем честно – всичко! (Без банята, разбира се, там място за дърво няма.)

1.    Нека започнем от входната врата и коридора…

Още една закачалка за палта винаги е добре дошла! Каквото и да правим, винаги не ни достига място за всички палта в коридора.

Перфектното домакинство изисква място за палта, но и за каишки, ключове, шапки и т.н. – които се използват от всеки член на семейството и са винаги в движение. В един момент закачалката ще бъде празна, а в следващия обаче … ще прелива от вещи.

Добрата новина: закачалката от дървени палети винаги може да бъде съчетана с още една!

1

2

2.    Да подредим и обувките

Изработете удобна пейка, на която да можете комфортно да си обувате и събувате обувките вкъщи и същевременно да ги подредите, така че никога да не остават разхвърляни по пода.

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друг удобен вариант за сортиране на обувките е без много да си играете да подредите на обикновен дървен палет маратонки и кубинки, както и детски обувки. Разбира се, може да поставите и обувки с токчета, но не ви препоръчваме да подреждате там любимите си високи обувки.  В противен случай рискувате кожата или лакът им да се надраска.

3.  За колекционерите на обувки!

5

4. Стълбище

Направете си стълбище от дървени палети! Подходящо е както за складове, така и за къщи – външно стълбище за задния двор.

6

5.  Колко е часът?

Нестандартен арт палетен часовник – практичен и красив. Изработката му никак не е сложна, но трябва да знаете как да монтирате часовников механизъм. А можете да закупите готов такъв или да използвате стар часовник, който да монтирате зад палета.

7

6. Диванче от палети

Удобен диван с възглавнички и основа от дървени палети, боядисани по ваш вкус! Внесете пролетно настроение през цялата година със свежо зелено, а защо не и жълто?

8

7.      Удобна всекидневна

Диванче или пейки с модерна тапицерия и маса, лакирана в същия стил. Подарете си уют без много пари, но с качествен труд. Когато става въпрос за обзавеждане на дома – то едно е ясно, трябва да бъдете перфектни.

mebeli-ot-paleta-za-doma

8.      Стенна декорация за всекидневна и хол

9

10

9.      Освежете хола

Ниска масичка за кафе в комбинация с палетни пейки и декоративни възглавнички – какво повече му трябва на човек? Усмихнати гости и кутия шоколадови глезотийки към кафето.

11

Палетният диван винаги може да бъде завършен с допълнителна малка палета за ваза с цветя или няколко томчета книги.

12

10.  Стенни рафтчета за дома

Можете да поставите стелажи от дървени палети по стените на различни места във вашия дом. На тях можете да подредите както сувенири, чаши или снимки, така и вашите любими книги.

13

Имате ли специално място, на което да подредите вашата колекция от бутилки вина? Рафтчето за вино се изработва бързо, а за 1 брой ще ви бъде нужна 1/3 от стандартен палет. Когато бутилките ви се увеличат, можете да добавите и нови редове към първия рафт.

14

Лавиците са лесни за изработка, а с помощта на няколко гвоздея можете да ги закачите на желаната стена. Другият вариант е да подредите палетите до стената на пода. По ваше усмотрение може да запазите естествения цвят на дървото или да боядисате в ярки цветове или в тон с общото излъчване на стаята. Трети вариант е да облепите с цветно фолио.

15

11.  Лавици за книги

16

17

11.  Библиотека за книги

Палетите могат да се превърнат в перфектната библиотека за дома, където всяка книга ще има свое място. Секцията за книги се изгражда лесно и за нейната направа няма да ви бъдат нужни дори чертежи!

Вече няма да се налага да държите книги в кашони или на купчини по 4-5 на различни странни места в къщата дори и по земята. Защо да се разделяте с книгите, които обожавате? Ако нямате място за тях, вместо да ги раздавате или продавате, можете да ги подредите в прекрасна библиотека от дървени палети!

18

13.  Книжен фотьойл

Подарете си истинско удоволствие от четенето със специален кът от дървени палети за книги. Ако ги подредите в пространството около мекия удобен фотьойл, то може да бъдете сигурни, че винаги ще имате книга (или 100-тинакниги) под ръка!

19

14.  Кът за четене до прозореца

20

15.  Книжна масичка!

Както вече сте се убедили, няма по-перспективен материал за подреждане на книги от дървените палети. С тази масичка на колелца, винаги ще имате преносима библиотека до всички уютни краища на стаите у дома.

21
22

 

 

 

 

 

 

 

 

16.  Кокетна холна масичка

Изработете холна масичка за кафе в любим цвят, пасващ на холната гарнитура и на останалата част от интериора. Поставете стъклен плот върху палета и ще получите завършена бутикова масичка!

22

17.  Масичка за дневна

23

24

 

 

 

 

 

 

 

 

18.  Мултифункционална палетна масичка

25

19.  Поставка за телевизор

Освен да изберете и закупите огромната плазма, трябва да знаете и как да я поставите на видно място така, че да краси максимално по предназначение вашия дом! Добавете специална рамка от палети за декорация в контрастен цвят. Направете я по-голяма, симетрична на телевизора, като страничното пространство може да оползотворите, като окачите снимка или сувенир.

26

20.  Картинна декорация за стена

27

21.  Рамки за картини

28

22.  Подредете бижутата и аксесоарите

29

23.  Детски кът

30

24.  Палетна стена в банята

31

25.  Удобна масичка за вана

32

26.  Да подредим кошчетата за пране

33

27.  Да внесем уют в спалнята

Тоалетната масичка в спалнята е любимото пространство на всяка жена. Палетната масичка ще ви осигури нужното пространство да подредите всички необходими принадлежности, както и да декорирате с подходящо огледало и ароматна свещ.

34

28.  Преносима масичка за легло

35

29.  Удобно легло

Дървените палети – икономичен, стилен вариант за вашето легло. Леглото от палети не само ще ви излезе по-евтино от закупуването на спалня, но и ще впечатлява със своя вид. Ще ви бъдат нужни около 8 дървени палета и по-малко от 1-2 часа работа за тяхното сглобяване.

36

36

 

 

 

 

 

 

 

 

30.  Легло с романтично осветление

37

31.  Ръчно изработено легло от палетни дъска

38

32.  Бебешка люлка от пелети

39

33.  Детско креватче

40

34.  Табла за легло

41 42 43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35.  Нощно шкафче

Стегнато компактно нощно шкафче, побиращо всички необходими за преди лягане неща!

44 45

 

 

 

 

 

 

 

 

36.  Кът за почивка

Удобен кът за почивка пред телевизора от дървени палети. Не са ви нужни никакви инструменти – само желание, удобен дюшек и меки възглавнички.

46

37.  Пълно кухненско обзавеждане от палети ?!

И това е постижимо, да! Практичен, свеж вид на вашата кухня с шкафчета, плотове от дървени палети. Вашата кухня ще добие кънтри стил, ще бъде нестандартна и същевременно уютна. В комбинация с бяла техника и кухненски уреди, ще получите хармонична светла атмосфера.

47

38.  Предпазен стенен плот от палети около мивката

48

39.  Кухненска маса

Масата е едно от най-лесните неща за изработка от дървени палети. Не забравяйте да декорирате с различни орнаменти, за да добие тя завършен вид!

49

50

 

 

 

 

 

 

 

 

40.  Маса за вечеря със столове от дървени палети

51

52

41.  Подредете кухненските чаши за кафе

53

42.  Шкафче за продукти

Подредете плодовете и зеленчуците в кухнята, за които няма място в хладилника. Можете да залепите надписи, указващи съдържанието на съответното рафтче. Изработката на такова шкафче не е лесна, но със сигурност ще ви отнеме по-малко време от изработката на диван от дървени палети, така че може да се определи като средна трудност. Със сигурност обаче препоръчваме да се въоръжите с търпение преди да се захванете за работа.

54

Приборите и подправките в кухнята също могат да си намерят мястото

Подредете чинии, прибори и подправки на удобни лавици в кухнята. Така пространството ще изглежда по-подредено, а и всичко ще ви бъде под ръка докато готвите.

55

43.  Кухня в кънтри стил

Практична подредба за всички тигани и тенджери в кънтри стил. Не се изисква много дърводелска работа – трябва да окачите палета към стената или тавана и ще имате готово приспособление за вашата посуда.

56

44.  Нестандартни решения за домашен офис или стаята на тийнейджъра вкъщи.

57

Палетни мебели за градината или терасата

45. Палетно решение за терасата

58

46. Изградете дървена площадка

Построяването на дървена площадка може би ви изглежда като голям проект за начало, но със сигурност няма да ви отнеме много време и енергия. Да, включва използването на много дървени палети, в зависимост от това колко голяма площадка ще направите. На практика трябва да ги сглобите и да добавите малко дървена ограда. Площадката е идеално решение за градината, като може да бъде декорирана по различни начини.

59

61

 

 

 

 

 

 

 

60

 

 

 

 

 

 

 

 

47. Градинска пейка

62

48.  Градински диван – Преди и след

6364

49.  И още идеи за диван за градината

65

66

50. Диван за верандата

67 68

51. Мини масичка за верандата

69

52. Градинска масичка на колелца

 

71 72 74 75

70

 

 

 

 

 

 

 

 

53. Диван, масичка и столчета

76

54. Специален кът в двора на къщата

77

78

55. Бъдете близо до любимите ви градински цветя

79

56. Масичка с пейки

Класическата масичка с пейки е може би първото нещо,  за което човек се сеща, когато стане въпрос за изработката на мебели от дървени палети.

80

81

 

 

 

 

 

 

 

57. Направете си шезлонг и събирайте активно слънчеви лъчи!

82 83

 

58. Масичка и столче-шезлонг

Боядисайте палетните мебели в любимия цвят и ще имате незабравима гарнитура за вашия двор!

84 85 86 87 88

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59. Бар плот за градината

plot

 

 

 

 

 

 

 

 

60. Лятна кухня и мивка

89 90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

61. Барбекю на колелца

Ако притежаваш удобството на двор или градина към дома, то със сигурност няма да забравите да си спретнете барбекю. Дървените палети могат да ви бъдат отново полезни за направата на барбекю на колелца.

91

 

 

 

 

 

 

 

62. Романтично осветление за градината

92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

63. Къща за игра

Отваря ви се реална възможност да построите цяла къща с голи ръце! Зарадвайте децата с къща за игра! За целта ще ви бъдат нужни 19 палета и около 40-часа (1 работна седмица) време, за да издигнете къщата от основата до покрива.

93 94

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64. Боядисайте я в любимите цветове на вашето дете!

95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

65. Или реална къща за живеене!

96 97

 

 

 

 

 

 

 

 

66. Къща за вашите инструменти и цветя

98

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

67. Пясъчник за игра

Отново нестандартна идея затова как да зарадвате вашите деца. Пясъчникът е любимо място на най-малките за игра. Можете да го съберете практично за по-голямо удобство в съчетание с пейки от двете страни.

99 100 101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

68. Кът за лятото

Пълно обзавеждане за градината! От какво се нуждаете? От няколко палета и сръчни ръце! И разбира се – трион и малко пирони. Това обаче съвсем не  е равнозначно на тежък физически труд, пресмятания, чертежи, отбелязвания, лакиране и полиране на дърво.  Разбира се, ако предпочитате да направите мебелите по-арт, то със сигурност ще си поиграете с инструментите. Но трябва да имате предвид, че дори и да си спестите усилията, това не означава, че финалният резултат ще бъде по-малко впечатляващ.

Простичко подреденият вътрешен двор на къщата с маса и няколко стола покрай добре окосената трева понякога са всичко, от което се нуждаете. Изрежете 1-2 палета, за да направите квадратна маса, и съчетайте с няколко стола с мек тапициран дунапрен и ще бъдете готови! В допълнение можете да декорирате с възглавници в различи цветове за повече свежо настроение.

102

 

 

 

 

 

 

 

 

 

69. Погрижете се за цветята

Градината трябва да се подрежда хоризонтално, но може да я подредите и вертикално. Дървените палети са подходящи за всички видове пълзящи растения, а можете да ги превърнете и в удобни саксии, в които да посадите любимите цветя.

Боядисайте палетите в различни цветове и вашата градина ще се обнови с нова атмосфера и излъчване!

Можете да оставите част от палетите цели, а други да разрежете на две половини. Закачете ги на стената на вашата къща или ги подредете на различни места във вашия двор.

103 104

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако обичате да си гледате билки и растения за подправки, то можете да сглобите от палети удобни саксии, в които да подредите цветята и да ги надпишете с техните имена. Можете да използвате палета както за градината, така и да отрежете част от него и да го поставите на балкона вкъщи.

105

 

 

 

 

 

 

 

 

70. Саксии за висящи цветя

106

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

71. Подредете зимнината

107

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

72. Удобно местенце за засяване, пресяване на цветя и съхраняване на саксии

108

 

73. Подредете градинарските инструменти

Дървените палети имат 100% приложимост в градината. Направата на подходящи рафтове за съхраняване на градинарски инструменти изисква повече време и обмисляне, но на финала ще имате перфектното място, според вашите нужди и налични инструменти.

За да направите рафтовете от картинката, ще ви бъдат нужни ¾ от 3 дървени палета – за да изградите гърба, а останалата ¼  ще ви влезе в употреба за лавиците. Дори и да ви остане излишен материал, то ще може да го използвате за направата на друга мебел.

109 110

 

 

 

 

 

 

 

 

74. Сгъваема градинска маса за майстори

111

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

75. Дворна ограда от дървени палети

112

76. Количка за пуканки

113

77.  Бар в задния двор с помощта на дървени палети

114 115

 

 

 

 

 

 

 

78. Направете си домашна винарна

116

79. Люлка за вашия двор

Вместо да опъвате хамак, то може да е се замислите за люлка от палети, която би била далеч по удобна за следобедна дрямка или за четене на книга на двора. Люлката е перфектния вариант за релакс в слънчевите летни дни. Опънете едно въже, завържете с него палета и не забравяйте да добавите малко тапициран дунапрен с възглавнички, за да ви бъде меко и удобно!

117 118 119 120 121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

123122

 

 

Друг вариант е класическата люлка, която да пуснете под здрав клон на сенчесто дърво. Тя е подходяща и винаги актуална както за деца, така и за възрастни. Люлката от палети ще бъде готова за нула време и ще можете да изненадате децата още същия ден, като се върнат от училище!

124

80. И хората, и животните се нуждаят от уютен дом!

Изработете удобно легло за вашия домашен любимец. И котките, и кучетата обичат да си имат свое място. Направете легло от дървен палет, като го декорирате с мека възглавница.

125

81.  Табела от дървени палети

126

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мебели от дървени палети за офиса

Фирмите все повече и повече залагат на нестандартния бизнес стил при обзавеждането на офиса. В политиката по изграждане на имидж влизат както качествените услуги и добро отношение, така и еко насоченост, употребата на рециклирани материали, а защо не и дървени палетни маси за конферентната зала!

Ще добавим още и че офис мебелите от палети се съчетават идеално както със стъкло, така и с кожени материали и метал.

82. Офис обзавеждане

127

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

83. Офис бюро

128

 

 

84. Конферентна маса

129

 

Мебели за заведения

85.  Арт решение при обзавеждането на заведения.

130

 

Мебелите от палети са често срещано решение за външната част на заведения и няма начин да не ги видите лятото по крайбрежната алея. Палетните мебели могат да се боядисат в ярки цветове, които да разпръскват настроение а в допълнение към това не се цапат на пясък или на трева.

131 132 133

Как да се сдобиете с дървени палети?

Ще ви дадем няколко полезни идеи за различни варианти за това как да се сдобиете с нужния материал за вашите мебели от дървени палети.

➢    Разходете се до магазините във вашия квартал

Преди да се ориентирате към по-големи вериги магазини като Била и Кауфланд в търсене на дървени палети, можете да си набележите няколко малки магазинчета във вашия жилищен квартал. Големите вериги е по-вероятно да са си измислили устойчив вариант за премахване на излишния материал, тъй като на тях със сигурност им се намира в по-големи количества, за които се налага да се грижат регулярно. Ако ограничите търсенето си до по-малките магазини за храна, облекло и други стоки, може да се изненадате с колко много излишен разтоварителен материал разполагат те!

➢    Зоомагазини и складове за храни и дрехи

Зоомагазините често зареждат с палети храна за животни, която се съхранява в по-големи чували. След като доставката е извършена, дървените палети вече не са нужни никому. В този чудесен момент можете да се появите вие! В по-големите страни в чужбина вече има практики след зареждане на магазини служителите да оставят дървените палети пред или зад магазина, за да могат клиентите и желащите хора, на които палетите биха влезли в употреба, да ги вземат безплатно.

➢    Магазини и складове за мебели

Специализираните магазини и складове за мебели бълват от излишни материали като пакети, кашони и дървени палети. Не всяка фирма обаче ще ви предостави този материал. По-големите вериги съхраняват част от отпадъчните материали в склада за повторна употреба или рециклиране, а някои дори ги връщат на производителя. Например, добре познатият ни и обичан магазин Икеа връща дървените палети обратно по складовете веднага след разтоварването на стоката.

Както вече отбелязахме, по-малките бизнеси нямат установена точна практика за усвояване на отпадъчните материали, както и точна система за оползотворяване на дървените палети. При тях шансът ви е по-голям и с малко усилия по проучването и намирането на такива бизнеси можете да се изненадате от щедростта на техните управители и служители.

Напомняме, че веднъж след като сте открили мястото, откъдето можете да вземете палети за направата на мебели, трябва сами да осигурите техния транспорт.

➢    Поръчайте палети през интернет

Ако не успеете да се сдобиете с палети от магазините във вашия град, то винаги стои вариантът да си поръчате през интернет от Ebay или друг голям сайт. С малко проучване в интернет можете да откриете палети на приемливи цени за вашите мебели. Можете да намерите даже и палети, предназначени точно за проекти като този – ошкурени и готови за употреба.

Творете, обзавеждайте и накрая… не забравяйте накрая да изхвърлите отпадъците в кошчето за боклук!

134